Detay

Uluslararası Kara Yolu Taşımacığı ve Yeşil Depolama

← Geri
Uluslararası Kara Yolu Taşımacığı ve Yeşil Depolama

Uluslararası taşımacılık; hava yolu taşımacılığı, deniz yolu taşımacılığı, demir yolu taşımacılığı ve kara yolu taşımacılığı olarak dörde ayrılır. Tüm bu taşımacılık türleri arasında çoğunlukla tercih edilen transfer yöntemlerinden birisi de kara yolu taşımacılığıdır.

Uluslararası taşımacılık; hava yolu taşımacılığı, deniz yolu taşımacılığı, demir yolu taşımacılığı ve kara yolu taşımacılığı olarak dörde ayrılır. Tüm bu taşımacılık türleri arasında çoğunlukla tercih edilen transfer yöntemlerinden birisi de kara yolu taşımacılığıdır. Bu yöntem genellikle kapıya teslim olarak bilinen kargo yöntemidir. Uluslararası kara yolu taşımacılığı birçok yasa ve yönetmelik ile belirli bir çerçeveye alınmıştır.

Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı Nedir?
Uluslararası kara yolu  taşımacılığının hizmet alanı oldukça geniştir. Dünya üzerindeki ülkelerin büyük bir kısmı bu taşımacılık yöntemini yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Bu sayede ülkeler arasındaki iletişim güçlenir ve ticaret gelişir. Uluslararası kara yolu taşımacılığı ile hemen hemen her şeyi taşımak mümkündür. Taşınacak ürüne, taşınacak yere, ürünün miktarına ve belirlenen güzergaha göre araçların sahip olduğu donanımlar değişmektedir. Bu sayede ürünler güvenli ve hızlı bir şekilde istenilen yere ulaştırılır. Özellikle bozulma ihtimali yüksek olan gıda ürünlerinde kullanılacak donanımların yeterli olması çok önemlidir. Olası bir gecikmede ürünler zarar görmemeli ve süreç ayrıntılı bir şekilde planlanmalıdır.

Uluslararası Kara Yolu Taşımacılığı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
» Uluslararası kara yolu taşımacılığı birçok ürünün taşınmasına olanak sağlamaktadır. Bu sebeple taşınacak ürüne göre kullanılacak araçların gerekli donanımlara sahip olunması gerekmektedir. Özellikle sebze, meyve, et ve süt gibi ürünlerin hızlı bozulabilme ihtimali olduğu için soğuk bir depoya ihtiyaç duyulmaktadır.
» Taşıma esnasında kullanılacak yollar hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olunmalıdır. Rotada belirlenen yolda herhangi bir sorun çıkarsa farklı güzergahlardan ürün teslim edilecek durumda olunmalıdır.
» Uluslararası kara yolu taşımacılığı yapan firmalar, bu alanda çalışacak olan elemanlarına mutlaka gerekli olan eğitimleri vermelidir.
» Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta ise ürünleri çevreye duyarlı bir şekilde daha az maliyetle nakletmek için "Yeşil Depolama" stratejisine sahip olmalıdır.
Yeşil Depolama Nedir?
Yeşil depolama, daha sürdürülebilir bir yaşam için lojistik sektöründe atılmış bir adımdır. Bir şirketin emisyonlarının azaltılmasından, çevre kirliliğinin önüne geçilmesine kadar geniş bir kapsayıcılığı vardır. İçerisinde uygulanabilme potansiyeli oldukça yüksek olan birçok unsur bulunan yeşil depolama, şirketler için basitten başlayarak daha gelişmiş eylemleri mümkün kılar. Yeşil depoama günümüzde bir zorunluluk değildir fakat daha sağlıklı bir dünya ve daha verimli bir lojistik ağı için gereklidir.

Yeşil Depolamanın Amaçları Nelerdir?

» Yeşil lojistiğin ilk amaçlarından biri sürdürülebilirlik önlemleri almaktır. Alınan önlemler sıkı ve düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.
» Sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda lojistik şirketleri oluşturdukları karbon ayak izlerini ölçümlemelidirler. Bu ölçüm sonrasında enerji tüketimi miktarından sera gazı emisyonuna kadar pek çok hesaplama yapılır. Sonuç olarak da şirketin kendi  çevre kimliliği ortaya çıkmış olur. Günümüzde yalnızca şirketlerin değil, bireylerin de karbon ayak izlerini hesaplayabileceği çeşitli uygulamalar vardır. Bu tür uygulamalar çevreye verilen zararı görebilme ve bu durum hakkında bilinçlenme konusunda oldukça etkilidir.
» Yeşil depolama hava, su, toprak ve gürültü kirliliği üzerinde durmaktadır. Bu sebeple, şirket içinde taşınma ve depolama aşamalarının her birinde oluşabilecek olası kirlilikler engellenmektedir.
» Tedarikçi, üretici, müşteri bağlantısının kuvvetlendirilmesi ve eş zamanlı hareketin mümkün olması oldukça önemlidir.
» Elbette tüm bu çalışmaların gerçekleşmesi için bilinçli bir çalışan ağı olması gerekmektedir. Bu sebeple şirketlerin kendi çalışanlarına eğitim vermeleri ve çevre hakkında bilgilendirmeleri de yeşil depolama yöntemi için oldukça önemlidir. Çalışanlar bilinçli hale gelirse, şirket içerisinde etkin bir planlama sistematiği ve depo süreçlerinde de enerjiyi gerektiği kadar kullanma durumu söz konusu olacaktır.