Detay

Yeşil Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılmalı?

← Geri
Yeşil Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılmalı?

Günümüz dünyasında "lojistik maliyetleri" sadece finansal olarak ilişkili olmayıp iklim değişikliği, hava kirliliği, depolama, arazi bozulumu, gürültü ve kazalar gibi dış maliyetleri de içermektedir. "Yeşil Lojistik nedir?" sorusunun cevabı, bu iş alanındaki faaliyetlerin çevresel etkisinde yatmaktadır.

Günümüz dünyasında "lojistik maliyetleri" sadece finansal olarak ilişkili olmayıp iklim değişikliği, hava kirliliği, depolama, arazi bozulumu, gürültü ve kazalar gibi dış maliyetleri de içermektedir. "Yeşil Lojistik nedir?" sorusunun cevabı, bu iş alanındaki faaliyetlerin çevresel etkisinde yatmaktadır. Ekolojik lojistik olarak da bilinen yeşil lojistik, lojistik endüstrisinin nakliye, depolama ve diğer lojistik faaliyetlerin çevresel etkilerini en aza indirmeye yönelik önlemleri ve sürdürülebilir yönergeleridir. Bu yönergeler, ekonomik ve eko-verimliliği dengeleyen sürdürülebilir değer yaratmayı amaçlamaktadır. Yeşil lojistik kavramı, ürünlerin taşınması, dağıtımı ve depolanmasındaki süreçlerin, yapıların, sistemlerin veya cihazların tasarımı ile ilgilidir. Lojistiğe geleneksel yaklaşımlar, karar verme sürecinde genellikle çevresel sürdürülebilirliği göz ardı eder. Yeşil lojistik ise ekoloji ve ekonomi arasında bir denge kurmayı amaçlamaktadır. Çevre koruma, dünya çapındaki yönetim organları için en önemli öncelik haline geldiğinden, yeşil lojistik, lojistik ve tedarik zinciri endüstrisinde hızla ivme kazanıyor.

Akran tedarik zinciri yönetimi terimi, sürdürülebilir çevresel süreçleri geleneksel tedarik zincirlerine entegre etme kavramını tanımlar. Bu, ürün tasarımı, malzeme tedariki ve seçimi, imalat ve imalat, operasyonlar ve atık yönetimi gibi süreçleri içerir.

Yeşil Lojistik Yönetiminin Faydaları
Yeşil tedarik zinciri yönetimi, kuruluşlarda tedarik zincirlerinin çevresel etkisini azaltmaya çalışmak yerine genel çevresel etkilerini azaltmak için değer yaratmayı teşvik eder. Yeşil tedarik zincirlerinin özel amacı genellikle karbon emisyonlarını azaltmaktır, ancak başka faydaları da vardır;
» Yeşil bir tedarik zinciri verimliliği arttırır,
» Atıkların azaltılmasına katkıda bulunur,
» Yenilikçidir,
» Üretim maliyetlerini azaltır,
» Geri dönüşümü teşvik ederek hammaddelerin yeniden kullanımını sağlar,
» Kârlılığı arttırır,
» Müşteri tabanını arttırır.

Yeşil Lojistik Uygulamalarına Nereden Başlanmalı?
Günümüzde çevresel sorumluluk, kurumsal bir slogandan bir iş zorunluluğuna dönüşmüştür. Daha sürdürülebilir lojistik faaliyetler için yeşil lojistik çerçevesinde önlemleri dikkate alan bir başlangıç ​​noktası oluşturmak gerekmektedir. Yeşil lojistik uygulamaları kapsamında öncelikle lojistik operasyonlarınızın karbon ayak izini ölçmelisiniz. Enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını hesaplamak için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri uluslararası UNE-EN 16258:2013 standardıdır. Her dağıtım alanının, özellikle ulaşım alanının etkisini analiz ederek hava, toprak, su ve gürültü kirliliğini azaltılabilir. Yeşil lojistik, sürdürülebilirliği tedarik zincirine entegre etmek amacıyla ürün tasarımı ve ambalajıyla da şekilleniyor. Buradaki kilit nokta, çevre üzerinde minimum etki yapacak şekilde tasarlanmasıdır. Lojistik zincirinin en önemli parçası olan ulaşım, en yüksek karbon ayak izine sahiptir.

Yeşil Lojistik Operasyonları

1. Yeşil satın alma
Yeşil satın alma; rekabet eden seçenekler karşısında insan sağlığı ve çevre üzerinde en az olumsuz etkiye sahip olan mal ve hizmetleri satın almaktır. Kararları karşılaştırırken birçok faktör göz önünde bulundurulur. Malzemelerin üretimi için kullanılan enerji ve kaynakların miktarı ve türü, bunların temizliği. Yeşil satın alma, kanıtlanmış bir uygulama stratejisidir. Son yıllarda devlet kurumları ve perakendeciler geri dönüştürülmüş içeriği hedefleyen alışveriş kampanyaları başlattı. Geri dönüştürülmüş ürünler satın alan işletmeler daha büyük büyüme potansiyeline sahiptir.

2. Yeşil üretim
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na göre yeşil üretim, önleyici çevre yönetim stratejilerinin uygulanması; üretim sürecine entegre bir şekilde, insan sağlığı üzerindeki risklerin ortadan kaldırılması, çevresel değerler ve verimliliğin iyileştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Daha az atıklı hizmetlerle mal üretme fikri “yeşil üretim” adı ile iş dünyasına girmiştir.

3. Yeşil ulaşım
Çevre dostu taşımacılık; dağıtım değer zincirinin başından sonuna kadar tüm malzemelerin hareketini yönetmek. Taşımacılık sektöründe çevresel faktörler ve rekabet avantajları önemlidir. Örneğin araçlardan çıkan egzoz dumanları, İngiltere'nin ana kirlilik kaynaklarından biridir. Yeşil üretim sayesinde çevresel etki en aza indirilir, tüm işletme maliyetleri azalır ve kârlar artar.
Küreselleşme ilerledikçe, dağıtım noktaları arasındaki mesafe önemli ölçüde artmaktadır. Daha uzun ulaşım yolları, insan CO2 emisyonlarının artmasına neden olur. Ayrıca, kara yolu trafiği en önemli çevre sorunudur ve en büyük sera gazı kaynağıdır. Hava yollarından kaynaklanan emisyonların payı hızla artıyor. Demir yolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonlar nispeten küçüktür. Örneğin, Kanada'nın dizel araçlarının %4,2'sini oluşturan tüm ulaşım araçları, emisyonların %2'sine katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak şirketler, ulaşım için kullanılan araçların türlerini, kapasitelerini ve diğer teknik özelliklerini değiştirerek yerel karbon ayak izlerini azaltabilirler.

4. Yeşil ambalaj
Yeşil ambalaj, aynı zamanda "ekolojik ambalaj" olarak da bilinir. İnsan ve hayvan sağlığına ve çevreye saygılı, tamamen doğal bitkisel malzemelerden yapılan, tekrar kullanılabilir veya geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak uygulanan bir paketleme yöntemi olarak tanımlanmaktadır.
Bu ambalajın özellikleri, tüm tedarik zincirinin performansını ve verimliliğini etkiler. Yeşil ambalaj, çevre dostu malzemelerin kullanımının yanı sıra ambalaj boyutu ve şekline de dikkat etmelidir. Ambalajın geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılma şekli, bir şirketin ekonomik performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu şekilde üretilen ambalajlar malzeme tüketimini azaltır, depo alanını verimli kullanır ve gerekli nakliye eforunu azaltır.